Sjöfatsverkets räddningshelikopter 902.
Sjöfatsverkets räddningshelikopter 902. Foto: Claudio Bresciani/TT
Norrköping

Räddningshelikoptrar utreds efter tre incidenter

1:32 min

Statens haverikommission har inlett en utredning av Sjöfartsverkets verksamhet med räddningshelikoptrar. Insatser har tagit längre tid, uppger Jonas Bäckström på haverikommissionen.

Till grund för utredningen ligger tre räddningsinsatser som inte blivit lyckade. Antingen har helikoptern inte lyft överhuvudtaget, eller så har den inte använts så som det var tänkt. 

– I något fall har man genomfört räddningsinsatsen utan helikopter och i något fall har man kunna använda en annan helikopter, men som har haft längre väg att ta sig till platsen. Det har därför tagit längre tid med räddningsinsatsen, säger Jonas Bäckström, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission. 

I ett av fallen rörde det sig om en person som föll i vattnet från en färja. Den förolyckade personen kunde inte hittas. Men det är omöjligt att svara på om personen hade kunnat räddas ifall räddningshelikoptern hade använts i sökandet, påpekar Jonas Bäckström på Statens haverikommission. I övriga händelser har ingen människa kommit till skada. 

Det finns fem stationeringsorter för Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar i Sverige. Men till och från kan helikoptrarna inte vara i tjänst till följd av personalbrist. Bakgrunden till det är en långvarig avtalstvist som handlar om arbetstider och villkor med helikopterpersonalen. Det senaste avtalet sas upp i maj i fjol, och förhandlingar pågår fortfarande. 

Men avtalstvisten behöver inte nödvändigtvis ligga bakom de tre misslyckade insatserna som Statens haverikommission granskar. 

– Vi vet ju att Sjöfartsverket själva sagt att de har en del problem på grund av avtalstvisten, men vi har också uppgifter om orsaker som väder eller tekniska problem. Det är det vi ska titta på, vad är det som gör att man inte kunnat lyfta och om det är faktorer man kan åtgärda, säger Jonas Bäckström.

Haverikommissionen räknar med att utredningen tar mellan tio till tolv månader att färdigställa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista