Dubbelmordet i Mantorp
Ljus och blommor vid tomtgränsen hedrar det mördade paret i Mantorp. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Dubbelmordet i Mantorp

Nu åtalas misstänkte dubbelmördaren

2:08 min

Polisen har hållit över tusen förhör under utredningen av dubbelmordet på ett par i övre medelåldern i östgötska Mantorp i somras. I dag väcks åtal mot en man från Västergötland.

Mordet har skapat oro i det lilla samhället. Inte minst bland barnen, säger Henrik Duvander, som är lärare i Mantorp:

– Det var mycket när det uppdagades, mycket prat på skolorna. Man vet ju att det händer i storstäderna men det blir mer påtagligt när det kommer ut på landsbygden. Det är fruktansvärt, många som mådde dåligt helt enkelt, säger han.

Det brinner ljus i ett par lyktor i hörnet av det mördade parets tomt som ligger strax utanför Mantorp. En bukett rosor är nedstuckna i en vas i snön.

Området är fortfarande avspärrat efter att mordet upptäcktes den 12 juni. 

I september greps en tidigare ostraffad man i 20-årsåldern från Mullsjö.

Åklagare har beskrivit mordet som ett oerhört brutalt dåd. Mannens DNA har hittats på brottsplatsen och polisen har hållit cirka 15 förhör med honom, men han nekar till brott.

– Han har ju förnekat gärningen från dag ett och den inställningen är oförändrad, säger försvarsadvokat Henrik Lindblom.

Varför mannen och kvinnan mördades är ännu okänt för allmänheten. Och ovissheten väcker frågor bland dem vi möter i Mantorp. En av dem är Anette: 

– Om det verkligen är den personen och den blir dömd så är det skönt. Man undrar vad som låg bakom och varför. Var det ett vansinnesdåd eller infall? Snabba pengar eller så.

Har polisen då hittat någon koppling mellan den misstänkte och det mördade paret? Kammaråklagare Helene Gestrin:

– Den information som vi tidigare lämnat är att vi inte hittat någon påtaglig koppling. Men hur våra bedömningar ser ut i den delen får vi diskutera efter att åtal väckts, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".