Alisa Basic, chef, plankontoret Linköping
1 av 2
Alisa Basic, chef, plankontoret Linköping Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Mats Olsson, Kairos Future
2 av 2
Mats Olsson, Kairos Future Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Linköping

Stora utmaningar att planera den framtida storstaden Linköping

3:21 min

Idag samlades representanter från kommunen, universitetet, näringslivet och en rad experter på årets Näringslivsdag. Temat för dagen var "Konsten att ligga i framkant".

I en framtid kommer Linköping att förvandlas från småstad till en storstad med upp till 350 000 invånare. Här finns en rad utmaningar.

– Att få ihop trafikplaneringen med tillväxt är en riktigt svår fråga, människor kommer att ändra sitt beteende i en växande stad och det är svårt att förutse, säger Alisa Basic, chef vid plankontoret., Linköpings kommun.

– I den politiska världen har vi mera av demokratisk process och det är jättesvårt att hantera när den digitala utvecklingen går rekordsnabbt. Det är också ett problem att den teknik som Sverige var tidig med,  börjar redan bli gammal, säger Mats Olsson, Kairos Future, som bland annat arbetar med framtidsstudier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".