Polisstationen Åtvidaberg. Foto: Tahir Yousef/Sverigesradio.
Polisstationen Åtvidaberg. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio.

Polisstationerna i Åtvidaberg och Kisa stängs för gott

2:06 min

Istället för polisstationer omvandlas delar av lokalerna till poliskontor eller så flyttas verksamheten till kommunhuset.

2014 blev det känt att polisen i Östergötland planerade att lägga ned polisstationerna i Kisa och Åtvidaberg.

Varken högljudda protester, namninsamlingar eller polisanställdas hot om uppsägning påverkade polisledningen, förslaget klubbades igenom ändå med löften om mer närvaro. 

Sakta men säkert har verksamheten på de båda stationerna avvecklats och flyttats till Linköping. Öppettiderna är i dag bara en halvdag i veckan och försöker du besöka stationen en annan dag så möts du av det här rösten  när du ringer på dörren.

Automatisk röst i porttelefonen:

”Kisa reception återkommer på måndag klockan 12 …” 

Kvar är det stationshusen som polisen kunnat använda exempelvis för att förhöra misstänkta, bedriva utredningsarbete eller träffa vittnen. Men nu är det alltså dags att avveckla stationerna helt.

Istället blir det poliskontor där kommuninvånarna kan få hjälp med de enklaste polisärenden.

 – Bland annat kan man göra polisanmälan, lämna in hittegods eller tips till polisen, säger Frida Braf på polisen i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".