elever med dator och penna.
Foto: TT

Nationella provet ute på Snapchat

"Det är jätteviktigt att Skolverket inte agerar länk i ryktesspridningen"
1:07 min

Nationella provet i svenska har spridits på sociala medier. Provet genomförs i dag ändå, trots att Skolverket ska ha fått uppgifter om det i går kväll.

Anders Boman, chef för provenheten på Skolverket, säger att uppgifterna kom till myndigheten i går kväll men att det inte var bekräftat förrän klockan 7.40 i dag på morgonen.

– Vi hade inga vederhäftiga bevis under gårdagen. Det började florera rykten och vi hade en del samtal, men det som vi kallar för nationell spridning och exponering var inget vi kunde belägga igår.

– Det är jätteviktigt att Skolverket inte agerar som en länk i ryktesspridningen. Vi har också märkt att det finns ungdomar som lägger ut saker som liknar nationella prov för att de tycker det är kul och om vi agerar på det och blåser av ett prov för 100 000 elever så blir vi en del av problemet, och inte av lösningen, säger Anders Boman, enhetschef på Skolverket.

Myndigheten anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.

Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna kan använda men Skolverket har inte gått ut med något allmänt påbud om att göra så. Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.

Berörda lärare uppmanas dock att "vara observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.

Det är ju inte första gången någonting sånt här händer, vad kan ni göra för att förbättra era system?

– Vi jobbar just nu med att digitalisera de nationella proven. Det är oerhört svårt att gardera sig mot fusk, men med digitalisering kommer vi vara bättre rustade.

Proven som hålls under förmiddagen i dag är i svenska respektive svenska som andraspråk för årskurs nio. Det förekommer uppgifter om att provet ska ha stulits på en skola igår, men hur provet läckt är inget som är bekräftat än, säger Anders Boman på Skolverket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".