Thomas Blixt är räddningschef i Kinda. Han är kritisk till att det tar längre tid för polisen att komma fram till olyckor.
Thomas Blixt är räddningschef i Kinda. Han är kritisk till att det tar längre tid för polisen att komma fram till olyckor. Foto: Sveriges radio

Tufft för räddningstjänsten i väntan på polisen

2:10 min

Räddningstjänsten i Kinda är kritisk till att det tar allt längre tid för polisen att komma till en olycksplats eller brand i Kinda.

I dag kan det ta mer än en timme för polisen att komma till en olycksplats i Kinda. Innan omorganisationen gick det mycket snabbare säger Thomas Blixt som är räddningschef i Kinda.

– Idag kan det ta mellan 40 och 75 minuter innan vi har en polispatrull på plats.

Polisen har som ansvar att biträda räddningstjänsten vid olyckor och bränder. De kan spärra av platsen för att ge räddningstjänst och ambulans en trygg arbetsmiljö och vid behov kan de dirigera om trafiken.

De ska också dokumentera det inträffade för att använda vid en eventuell brottsutredning. Polisen har också till uppgift att identifiera eventuella omkomna och informera anhöriga.

– Vid en lägenhetsbrand så ska de också vara behjälpliga med evakuering av boende om det skulle behövas, berättar Thomas Blixt.

Innan 2015 hade Kinda egen polisstation och egna polisbilar. Det gjorde att polisen på vardagar var mycket snabbare på plats vid en olycka menar Thomas Blixt.

Idag kan det ta mellan 40 och 75 minuter innan vi har en polispatrull på plats.

Men i och med omorganisationen 2015 har mycket av det flyttat till Linköping och i dag utgår polispatruller från Linköping.

Något Thomas Blixt är kritiskt till. Polisen själva vet inte hur lång tid det tar i dag att vara på plats vid en olycka eller brand men utesluter inte att tiden kan ha blivit längre efter omorganisationen.

Jag har inga siffror på hur lång tid det kan ta tills vi är på plats och jag kan förstå att räddningstjänsten upplever att vi har en längre framkörningstid nu beroende på att vi inte har patruller som utgår från Kisa, säger Frida Braf, tillförordnad chef för polisområde Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".