Linda Westerlund Snecker (V), Johan Andersson (S) och Adam Martinen (SD) debatterar kriminalvård.
Linda Westerlund Snecker (V), Johan Andersson (S) och Adam Martinen (SD) debatterar kriminalvård. Foto: SVT-bild och riksdagen.

Så sa politikerna om framtidens fängelsestraff

2:10 min

Adam Marttinen (SD), Johan Andersson (S) och Linda Westerlund Snecker (V) debatterar frågan om fängelsestraff, frivård och behandling.

Eftersom det inte är med korta fängelsestraff – gör någonting annat. Ta bort dom och utöka frivården, utöka frivårdens möjligheter att ha intensiva behandlingar, intensivövervakning eller elektronisk fotboja.

Kortare fängelsestraff leder till återfall i brott och vår lösning är inte att bortse från fängelsestraff utan det är att utöka fängelsestrafftiden så att man får bättre möjlighet till vård fast då inom anstaltens fyra väggar.

När man har avtjänat sitt straff ska man ha en möjlighet att återanpassa sig till samhället och där har vi ett större ansvar att ta tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".