Svarblankett högskoleprovet. Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Norrköping

Far och söner misstänks för organiserat fusk

1:34 min

En stor härva av fusk i samband med högskoleprovet håller på att rullas upp i Norrköping.

Tre män, en 55-årig far och hans två söner 23 och 25 år gamla sitter nu häktade, misstänkta för att ha organiserat det omfattande fusket i samarbete med ett nationellt nätverk.

En av de tre männen uppges ha varit provledare i en sal där provet skrevs i lördags och förutom de tre häktade männen har ett 70-tal fuskare runt om i Sverige avslöjats och ett antal av dem har även gripits.

De tre männen från Norrköping är häktade misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. De misstänks även för grov osann försäkran vid 70 tillfällen.

Verksamheten tros ha pågått under fyra till fem års tid.

Polisen berättar under tisdagens presskonferens att de slog till mot nätverket mitt under högskoleprovet i lördags. Bland annat mot en lägenhet i Norrköping. De säger även att männen ingår i ett nätverk som organiserat och möjliggjort fusk vid högskoleprovet.

Vid tillslaget i lördags var de misstänkta i full färd med att tillhandahålla de rätta svaren till ett stort antal fuskare i Sverige.

Verksamheten beräknas ha omsatt mångmiljonbelopp. Det är i nuläget oklart hur mycket men klart över 10 miljoner kronor.

Verksamheten ska ha marknadsförts öppet via nätet och sociala medier. 

Priserna har satts efter vilket resultat fuskaren vill skriva på provet. För att skriva 2.0 har fuskaren fått betala 170 000 kronor.

Pengarna som dragits in via verksamheten har inte bokförts och inte skattats.

Vid helgens tillslag beslagtogs avancerad teknisk utrustning bestående av bland annat hörsnäckor som använts för att meddela provskrivarna de rätta svaren på provet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista