Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bäver fäller träd längs åar och bäckar
1 av 3
Björk tillhör ett av de träslag bävern gillar att fälla. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Simon Karlsson, limnolog studerar bäverstig
2 av 3
Kommunens limnolog Simon Karlsson konstaterar att här har bävern tagit sig fram Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Bäverhydda
3 av 3
Färska pinnar tyder på en aktiv bäverhydda. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Norrköping

Bäver och havsöring kan samsas i kommunens lekbäckar

2:25 min

Bäverns byggen hotar inte havsöringens möjligheter till lek i den för fiskarten så viktiga Pjältån norr om Norrköping. Det konstaterar kommunens bäverutredare.

Samtidigt som en större inventering av bäver i den norra länsdelen startade för ett år sedan, valde Norrköpings kommun att undersöka om djurens byggen kunde utgöra ett hot för beståndet av havsöring.

Flera för öringen viktiga lekbäckar finns i länets norra delar, där Pjältån strax norr om Norrköping anses som den viktigaste sett till artens fortplantning. När flera större bäverdämmen upptäcks längs bäcken valde kommunen att utreda hur det skulle påverka leken.

– Bäver och havsöring kan fungera ihop. Det vi studerat är om fiskarna kan passera de dämmen bävern skapat, och det är idag inget hinder som måste röjas undan, säger Simon Karlsson, limnolog på Tekniska kontoret.

Även om ingen ytterligare åtgärd behövs idag kommer kommunen att fortsätta följa utvecklingen vid Pjältån och andra bäckar. Den nya rapporten ska även fungera som underlag för att förutse nya bäverbyggen i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".