Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal undertecknats i Rosenbad på tisdagen.
Indiens premiärminister Narendra Modi och statsminister Stefan Löfven skakar hand efter att ett partnerskapsavtal undertecknats i Rosenbad på tisdagen. Foto: Pontus Lundhal/TT
Linköping

Första steget taget för Gripenaffär med Indien

1:28 min

Flygplanstillverkaren Saab, med säte i Linköping, kan ha kommit ett steg närmare en storförsäljning av Gripenplan till Indien.

Indien har tidigare gjort klart att stridsflygplanen ska tillverkas i Indien, och för att svenska staten ska gå med på det måste Indien lova att inte sprida känslig försvarsinformation vidare.

När Indiens premiärminister Narendra Modi träffade statsminister Stefan Löfven i Stockholm under tisdagen kom de båda överens om att börja arbeta för ett sådant säkerhetsavtal.

Enligt tidningen Expressen har Saab chans att sälja omkring 100 Gripenplan till Indien, och nyhetsbyrån TT skriver att affären är värd omkring 100 miljarder kronor. 

Saabs VD Håkan Buskhe träffade också Indiens premiärminister idag, men han tonar ner betydelsen av mötet. Han menar att chanserna till en affär är ungefär lika stora nu som innan mötet, enligt Dagens Industri, som citerar Nyhetsbyrån Direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista