Läkarbesök
Bara hälften av patienterna fick träffa en läkare i Mars Foto: isabell Höjman/TT

Bara varannan patient fick läkartid inom en vecka

2:08 min

Den privata vårdcentralen Skarptorp i Norrköping är sämst i länet och tredje sämsta vårdcentral i landet när det gäller att erbjuda läkartid inom en vecka.

Region Östergötland har som mål att 95 procent av patienterna inom primärvården ska få träffa en läkare inom en vecka. Men den privata vårdcentralen Skarptorp i Norrköping kunde bara erbjuda hälften av sina patienter läkartid inom en vecka. Resultatet är sämst bland vårdcentralerna i Norrköping och tredje sämsta i landet. Det visar siffror från sajten "väntetider.se" som drivs av SKL.

Martin Höjlund regionchef på sjukvårdsföretaget Helsa som driver vårdcentralen kan inte förklara orsaken till de dåliga siffrorna.

– Vi behöver analysera och förstå vad det är som gör att resultaten har försämrats de senaste månaderna säger Martin Höjlund på företaget Helsa.

Knappt 30 procent av de regiondrivna vårdcentralerna klarar målet att erbjuda läkartid inom en vecka. Motsvarande siffra för de privata vårdcentralerna är drygt 50 procent. Med andra ord klarar många privata vårdcentraler av målet mycket bättre än de regiondrivna.
Men det är en vårdcentral som sticker ut. Skarptorp vårdcentral som drivs av företaget Helsa. Bara varannan patient fick läkartid inom 7 dagar. Resultatet för vårdcentralen har försämrats stadigt de senaste tre månaderna och i mars noterade vårdcentralen de lägsta siffrorna.

– Givetvis är vi inte nöjda att vi inte når vårt mål just nu och vi gör allt vad vi kan för att komma tillbaka till den nivå när vi hade i januari, säger Martin Höjlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista