Norrköping

Lätt att slänga i fel container

2:09 min

Det kan vara lätt att lägga de kläder man vill skänka till återvinning i en container där man inte vet vart kläderna tar vägen.

Containrarna på återvinningsplatserna ser snarlika ut och är det fullt i den ena kanske man stoppar kläderna i den som står bredvid utan att tänka på vem som är ansvarig för insamlingen.

Som P4 Östergötland tidigare har berättat har en förening som kallar sig Hjälp till Öst ställt ut insamlingscontainrar i Norrköping utan tillstånd.

På containrarna står det att kläderna går till social verksamhet i Östeuropa men när man söker efter föreningen finns de inte i något register, och de svarar inte heller på telefon eller på mail.

Kerstin Peigesund som bor i Norrköping försöker vara noga med var hon lägger sina kläder hon ger till insamling.

– Jag försöker tänka på var jag lägger mina kläder men det kan vara svårt att upptäcka om ett företag inte är seriöst, säger Kerstin Peigesund till Sveriges Radio.

Urban Bohlin, nationell insamlingschef på Myrorna säger till P4 Östergötland att man ska söka information om de som ligger bakom insamlingen har ett 90-konto eller en seriös hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista