jonas holmgren Räddningstjänsten Östar Götaland Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
1 av 2
Jonas Holmgren Räddningstjänsten Östra Götaland
Explosionsrisk på Händelö i Norrköping.
2 av 2
Explosionsrisk på Händelö i Norrköping. Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se

"Vi bevisade att personalen är väldigt kompetent"

2:18 min

Räddningstjänsten gjorde ett bra jobb i samband med olyckan på Händelö förra sommaren där en container med akrylsyra riskerade att explodera.

Det visar den utredning som har gjorts av olyckan. Men däremot kunde informationen till allmänheten fungerat bättre.

– Det var missuppfattningar om hur långa meddelandet som vi skickar ut skulle vara. Vi visste inte heller exakt hur tekniken fungerade när vi skulle skicka ut meddelande via telefoni, säger Jonas Holmgren vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Det var vid lunchtid 12 juli förra året som larmet kom om den överhettade tanken med akrylsyra som riskerade att explodera. Räddningstjänsten arbetade under hela dagen med att sänka temperaturen i tanken men till kvällen förvärrades läget och risken ökade för en explosion. Vid tjugo över nio på kvällen gick Sveriges Radios sändningsledning ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten och samtidigt skickades ett sms ut med information.

Men utredningen som har gjorts visar att det fanns vissa brister vad gäller utskicket. Bland annat var inte alla teleoperatörer anslutna till tjänsten för att skicka ut riktade sms och de meddelanden som skrevs var för långa. Men här har det nu skett en förändring berättar Jonas Holmgren.

– Vi har nu standardiserade längder på de varningsmeddelanden vi ska skriva och idag är alla svenska teleoperatörer anslutna till systemet, vilket de inte var för ett år sedan, säger Jonas Holmgren.

Arbetet efter olyckan har också inneburit att rutinerna till länets räddningspersonal har jobbats om. Idag ska polis, ambulans och räddningstjänst få samma information om vad som har inträffat och var de säkra platser finns så att man inte kommer för nära en olycksplats, det här rutinerna fanns inte innan olyckan.

Jonas Holmgren menar att invånarna kan känna sig trygga om en liknande olycka skulle inträffa igen.

– Personalen är väldigt duktiga och välutbildade och det bevisade de förra året i juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".