Studenter
1 av 2
Fyra kurskamrater på industriell ekonomi, Andreas, Jonathan, Joel och Oliver. Hälften hyr bostad och hälften har köpt. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Johan Näsberg
2 av 2
Mäklaren Johan Näsberg. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio

Vanligare att studenter köper sin lägenhet

1:51 min

Fler studenter köper en lägenhet i stället för att hyra. Under juli och augusti säljs allt fler ettor i landets studentstäder.

När Oliver började studera industriell ekonomi vid Linköpings universitet köpte hans föräldrar en bostad åt honom:

– Det kändes väl lättare, gick snabbare, vi hade lite bråttom innan man skulle börja plugga, säger han.

Försäljningen av små lägenheter, ettor, ökar under juli och augusti i landets studentstäder - tvärt emot hur det ser ut i andra städer då försäljningen går ned under sommaren.

Trenden har varit tydlig de senaste åren, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik som Sveriges Radio tagit del av.

I Linköping till exempel ökade antalet sålda ettor med nio procent från 2016 till 2017, i Lund elva procent och i Uppsala med drygt 44 procent under samma period. 

Även kvadratmeterpriset på smålägenheter i studentstäder stiger under sommaren.

När antagningsbeskeden till universiteten kommer i mitten av juli blir det en stressig period för fastighetsmäklaren Johan Näsberg i Linköping:

– Det är många oroliga föräldrar som ringer som inte hittar några hyresbostäder. De är så klart förtvivlade för nu har barnen hittat utbildningen man vill gå. Man tvingas in en budgivning och kanske kommer man från en mindre stad och inte är vana vid det prisläge vi ser här.

Samtidgt som Fastighetsbyrån som Johan Näsberg driver tjänar pengar på studenternas familjer tycker han det borde finns bostäder att hyra för alla studenter: 

– Något har blivit snett. Är man en universitetsstad som Linköping då måste man också se till att de som vill studera här har någonstans att bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista