Migrationsverket kan ha varslat många i onödan, hävdar Fackförbundet ST.
Migrationsverket kan ha varslat många i onödan, hävdar Fackförbundet ST. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Stor förlust av kompetens efter omfattande varsel

1:51 min

Efter vinterns varsel på Migrationsverket har myndigheten åter behov av nya medarbetare. Sanna Norblad som är avdelningsordförande på Fackförbundet ST anser att många varslades i onödan.

Det var i början av året som Migrationsverket varslade drygt 250 medarbetare i Region Öst, hundra av dessa i Norrköping där 70 personer valde att säga upp sig. Det innebar ett stort kompetenstapp.

Myndigheten har nu lagt in 48 rekryteringsbeställningar som ska fylla luckor i organisationen och facket hävdar att man kan ha varslat 20 procent för många.

- All personal som har gått skulle behövt ha varit kvar egentligen, säger Sanna Norblad på ST och tillägger att trycket på de anställda fortfarande är stort.

Nicholas Smilhagen, kanslichef på Migrationsverket Region Öst, berättar att man inte hade räknat med den goda arbetsmarknaden och att medarbetarna skulle hitta nytt jobb så snabbt.

- Det finns några delar som vi kunde ha gjort bättre, men vi upplever att vi har gjort det på bästa sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista