Lisa Carlhäll, läkare på förlossning och fostermedicin på Linköpings universitet.
1 av 2
Lisa Carlhäll, läkare på förlossning och fostermedicin på Linköpings universitet. Foto: Astrid Mohlin/Sveriges radio
Lisa Carlhälls avhandling.
2 av 2
Lisa Carlhälls avhandling.

Akut kejsarsnitt kan undvikas

1:31 min

Ny forskning visar att kvinnor med högre BMI har längre förlossningar. Upptäckten kan hjälpa kvinnor att slippa göra kejsarsnitt i onödan.

Sara Carlhäll är läkare på förlossningen och fostermedicinen på Linköpings universitetssjukhus och har skrivit en avhandling där hon undersöker sambanden mellan BMI och förlossningstid.

Carlhäll har kommit fram till att ett högt BMI innebär en längre förlossning, och den upptäckten kan göra att överviktiga kvinnor i vissa fall kan undvika kejsarsnitt.

– Vi vet nu att kvinnor med fetma, och med sjuklig fetma framförallt, har en ökad risk för förlängd förlossning. Därför kan man tänka sig att om mamman mår bra och barnet mår bra kan man låta dem vara i aktiv förlossning en längre tid än vad man kanske tidigare har gjort tidigare, för att undvika att avsluta förlossningen med ett kejsarsnitt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista