Helene Gestrin
Åklagare Helene Gestrin går in i rättssalen för att hålla sin slutplädering i målet om morden i Mantorp. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio

Hovrättsförhandlingar avslutade - 24-åringen vill frikännas

0:51 min

Han vill bli frikänd för mord, men tingsrätten dömde honom till livstids fängelse. I dag avslutade förhandlingarna i Göta hovrätt angående dubbelmordet i Mantorp.

Åklagare Helene Gestrin började plädera. Hon vill att hovrätten ska fastställa tingsrättens dom. Elisabeth Massi Fritz, som företräder de anhöriga till det döda paret, tar därefter vid, och sist advokat Henrik Lindblom som försvarar 24-åringen från Mullsjö. 

– Han har köpt all utrustning, och jag menar att det också är han som har täppt till luftvägarna på paret, säger åklagare Helene Gestrin till hovrätten.

Det har gått ett år sen det uppmärksammade mordet där ett par hittades döda på sin gård utanför Mantorp. Mullsjöbon har suttit häktad sedan i höstas. Det har hållits tolv polisförhör med mannen, men i många av dem har han tigit.

Först i tingsrätten gav han sin förklaring till det inträffade. Han har medgett att han varit på platsen den aktuella dagen, att han höll dem fången. Men mannen hävdar att han gjorde detta under hot och att han lämnade huset innan paret dödades.

Tingsrätten beskrev i sin dom hans version som en krystad och ologisk efterhandskonstruktion, och dömde honom till livstids fängelse. Nu är det upp till Göta hovrätt att bedöma. 

 – Det finns bara två straff som är rimliga, livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård, säger åklagare Helene Gestrin. 

Hur offren har valts ut har inte framkommit i polisens utredning. När det gäller motiv så har mannens psykiska hälsa och hans tvångstankar om att skada och döda andra människor lyfts fram.

– Det kan inte ha varit något annat än de fantasier som han haft under många år, som hans anhöriga väl känt till, och därtill ett visst ekonomiskt behov, säger Elisabeth Massi Fritz i sitt slutanförande i Göta hovrätt. 

Även hon yrkar på livstids fängelse precis som åklagaren. 

– Det finns inte en enda förmildrande omständighet, inte en enda, säger Elisabeth Massi Fritz.

Mannens försvarsadvokat yrkar på att mannen ska frias från mord, och i andra hand att mannen döms till arton års fängelse.

Domen meddelas den 25 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista