Förre boendeföreståndaren Patrik Lindgren vid minnesväggen där mammor och barn på Mambo lämnat handavtryck.
Patrik Lindgren vid minnesväggen där mammor och barn lämnat handavtryck. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Efter regeländringen: Hundratals hvb-hem läggs ner

2:12 min

Flera hundra hvb-hem har stängt sedan nya regler börjat gälla om ersättning till kommunerna för ensamkommande barn. Ett exempel är Mambo i Östergötland för ensamkommande unga mammor.

Flickor hänvisas i dag ofta till de kritiserade nätverkshem som uppges kunna dölja barnäktenskap.

Patrik Lindgren var föreståndare på Mambo och han oroar sig för de unga mammor med barn som nu inte kan få komma dit.

– Ett boende som Mambo anser jag är en alldeles utmärkt lösning för ganska många ungdomar som har barn. Så att det försvinner är inte bra. Det finns en risk att de inte får sina behov tillgodosedda som jag ser det, säger Patrik Lindgren.

Mambo i Boxholm öppnade 2012 och stängde nu i sommar. Här har unga mammor fått hjälp med sin föräldraroll.

– Vi är väldigt stolta över de mammor vi lämnat ifrån oss här och det har gått väldigt bra för väldigt många. Men det finns inte ekonomiskt underlag att driva verksamheten vidare, säger Patrik Lindgren.

Platserna slutade fyllas på när det nya ersättningssystemet till kommunerna för ensamkommande barn kom i juli förra året. I dag väljer många kommuner bort hvb-hem och placerar ensamkommande barn i andra boendeformer, som stödboenden och nätverkshem.

Årets fem första månader har hvb-hemmen minskat från drygt 1 100 till knappt 800. Andra boendeformer för ensamkommande barn har ökat men marginellt, enligt siffror från Inspektionen för vård och omsorg.

Regeringen räknar med att spara sju miljarder kronor årligen på de nya ersättningsreglerna, som är tänkta att vara enklare för kommunerna och ge mer för skattepengarna. Men Juno Blom som är samordnare av det nationella kompetensteamet i frågor om hedersvåld, tycker det är bekymmersamt att boenden som Mambo läggs ner.

– Snarare borde vi se till att de här platserna blev fyllda, säger hon.

Juno Blom och även Socialstyrelsen är dessutom, som vi berättat, oroade för att ensamkommande barn inte alltid har det bra i nätverkshemmen där familjehemsföräldrarna sedan tidigare är bekanta med barnen.

Många av familjerna är dåligt integrerade i Sverige, enligt Socialstyrelsen, och Juno Blom oroas för att barnäktenskap kan döljas i nätverkshem.

– Vi har en massa ärenden där det till och med framkommer att familjehemsmamman som är faster också är svärmor och flickan blir gravid i det här nätverkshemmet och vi har inte haft en aning om att flickan faktiskt är gift med sin kusin som också bor där.

– Att lägga ner boenden som särskilt riktar sig till flickor och unga kvinnor tycker jag är en felaktig väg, säger Juno Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista