Lena Svärm, undersköterska på Lasarettet i Motala utbildar i taktil massage.
Lena Svärm, undersköterska på Lasarettet i Motala utbildar i taktil massage. Foto: Sara Samuelsson /Sveriges Radio

Massage ska minska oro och smärta

1:45 min

Patienters oro och smärta kan minska med hjälp av taktil massage. Nu utbildas undersköterskor från olika vårdverksamheter i hela Region Östergötland.

På lasarettet i Motala och på rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetsjukhuset i Linköping har man utbildat sina undersköterskor i taktil massage i flera år. Men sedan i våras utbildas nu undersköterskor från olika vårdverksamheter i hela länet.

– Många som kommer till sjukvården är sårbara på grund av att de inte mår bra. Det är en helt ny miljö och ny personal som tar hand om dem, säger Lena Svärm, undersköterska på lasarettet i Motala och en av dem som håller i utbildningen.

Lena Svärm arbetar inom den palliativa vården, både med patienter som vårdas på avdelning och patienter som vårdas i hemmet, och hon ser effekten av massagen i sitt arbete.

– Det blir en lugn och ro i rummet och kring patienten som kan slappna av och somna ifrån oro och smärta, säger Lena Svärm.

Massagen ges på händer, fötter och rygg och bland de positiva effekterna som rapporterats så finns stärkt kroppsuppfattning, minskad aggressivitet och minskad smärta och oro. Vissa patienter har kunnat minska läkemedelsanvändningen.

– Jag hoppas att det här ska leda till att fler ser människan i vården och inte bara tänker på de medicinska åtgärderna utan även stannar upp och ser människan, säger Lena Svärm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista