Nykokt signalkräfta. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Nykokt signalkräfta. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Forskare spår minskad kräftfångst i Vättern

1:17 min

Sveriges lantbruksuniversitet har kommit med en prognos för hur årets kräftfångst i Vättern kommer att bli. Och de tror på en minskning med cirka tio procent, jämfört med föregående år.

Vättern är en av de viktigaste sjöarna för fiske av signalkräftor. Och nu har Sveriges lantbruksuniversitet kommit med en prognos för hur årets signalkräftfiske i just Vättern kommer att bli.

Totalfångsten i yrkesfisket beräknas till 117 ton om fisketrycket blir normalt. Och det är en nedgång med tio procent jämfört med förra året.

Prognosen, bygger bland annat på klimatdata och provfiske från föregående år, under ett antal skeden i kräftans liv, till exempel från när de var ägg och yngel.

Årets sommarvärme är dock inte med i beräkningen vilket kan påverka prognosens säkerhet, berättar Lennart Edsman, kräftforskare på SLU.

– Det gör att prognosen kan slå lite fel. Det beror ju bland annat på när burarna ligger ute och hur stor fiskeinsats som görs av yrkesfiskarna.

Men hur värmekänsliga är då kräftorna?

– På ett plan är det bra om det blir varmt så att säsongen kommer igång tidigt. Men samtidigt kan signalkräftorna få problem eftersom de bär på kräftpest. I normala fall drabbas de inte utan är bara bärare, men om det blir för varmt och dåligt med syre i grundare sjöar så kan de bli stressade och få akut kräftpest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista