Förslag att ge tätortstrafiken en egen taxa i Norrköping

Folkpartiet i Norrköping vill att kommunen tillsammans med Östsam och Östgötatrafiken utreder möjligheterna att införa en lokal taxa för tätortstrafiken i Norrköping.

Bland annat hänvisar partiet till det avtal mellan Östgötatrafiken och kommunerna som gör att kommunen själv tar hand om eventuella vinster av kollektivtrafiken.
Folkpartisten Göran Weber är andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Norrköping och säger att ett tidigare försök med tio kronor för det stora och fem för de små gav fler resande.
Resandet med kollektivtrafiken minskar.
Under förra året minskade antalet resenärer med sju procent i Östergötland.
Enligt Östgötrafiken är orsaken till det allt fler indragna turer.
1999 startade ett försök med att sänka priserna för att åka kollektivt i Norrköping. Satsningen gick under namnet guldtian, eftersom det bara skulle kosta max tio kronor att åka kommunalt i hela Norrköpings tätort.
För att få upp resandet vill Folkpartiet i Norrköping titta över taxorna igen. Man menar att det till och med kunde vara lönsamt för kommunen eftersom kommunerna numer får behålla eventuella vinster som lokaltrafiken ger.
Men det här ger också att olika taxor skulle gälla på olika ställen i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".