Jägare sitter i gräs med vapen.
1 av 3
Jägare sitter i gräs med vapen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Kvinna på en uteplats.
2 av 3
Lotta Fornander, jägare från Stavsjö. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.
Man på en uteplats.
3 av 3
Fredrik Widemo, docent på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och forskningsansvarig på Svenska Jägareförbundet. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.

Jägareförbundet uppmanar till eftertanke inför bockjakten

1:14 min

Värmen och torkan kan få en negativ effekt på både rådjursstammen och annat klövvilt, och när jakten på råbockar inleds på torsdag uppmanas jägare att tänka till kring hur många bockar som kan skjutas.

Jakten på råbock är en start på jaktsäsongen för många jägare. Men värmen och torkan i sommar gör nu att Svenska Jägareförbundet uppmanar jägare att vara försiktiga.

Det är viktigt att tänka till hur många bockar som kan skjutas, och man ska dessutom inte störa rådjur som tagit tillflykt till skuggiga och fuktiga platser.

Jägaren Lotta Fornander, från Stavsjö mellan Norrköping och Nyköping, säger att det är något hon kommer tänka på när hon ger sig ut i skogen på torsdag.

– Jag kommer att ha det med mig men det är inte några kontroversiella rekommendationer, säger Lotta Fornander.

Sommarens torka och hetta gör att både rådjur, älg, kronhjort, dovhjort och även vildsvinen har svårare att hitta föda. I många fall är det även brist på dricksvatten.

Dödligheten kommer troligen att öka. Fredrik Widemo, på Svenska Jägareförbundet, säger att det är något jägarna bör ha i åtanke även under den fortsatta jaktsäsongen.

– Vi kommer förmodligen se en minskad reproduktion nästa år och en förminskad överlevnad i vinter. Vill man hålla en stam stabil, bör man förmodligen skjuta färre djur och kanske framförallt undvika att skjuta de reproduktiva hondjuren, säger Fredrik Widemo, på Svenska Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista