Nya betesmarker hjälper lantbrukare

1:33 min

Östergötlands Länsstyrelse håller just nu på att hjälpa lantbrukare med att sätta upp nya tillfälliga betesmarker till följd av torkan.

Årets torka har ställt till det för många, inte minst för lantbrukarna.

Något som kan vara till hjälp är stängsla in nya områden till betesmark.

Johan Brander var den första som fick hjälp i Östergötland och i hans fall handlade det om att stängsla in det som skulle bli foder till senare.

– Det handlar om kostnader och tiden som det skulle ta om jag själv skulle fodra djuren och sen så blir det mer spill också. Det bästa, billigaste och mest klimatvänliga är att de själva betar, säger lantbrukaren Johan Brander.

Länets lantbrukare har själva fått höra av sig för hjälp till Länsstyrelsen. Till och med fredagen hade 14 stycken anmält sitt intresse.

Arbetskraften kommer från Skogstyrelsens naturnära jobbprogram.

– Det kom ett gäng kvinnor, gubbar och en arbetsledare. Det var inte prat om några kafferaster där utan de började direkt, de körde hårt och gjorde ett bra jobb, säger Johan Brander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista