Hög arbetsbelastning får åklagare att sluta

2:13 min

Var tionde åklagare i landet har slutat sedan 2017. Det visar siffror P4 Östergötland tagit del av. Och 100 av de närmare 950 åklagarna riskerar att sägas upp om inte myndigheten får mer pengar.

Den första september tillträder den nye riksåklagaren Petra Lundh sin tjänst. Hon kommer till en myndighet där åklagare slutar på grund av för hög arbetsbelastning och där åklagare riskerar att sägas upp.

Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, anser att åklagarmyndigheten står inför en allvarlig situation:

 – Vi är tröttare, aldrig varit så få som vi är nu samtidigt som polisen börjar leverera, säger han.

Sedan 2017 har 95 åklagare i landet slutat, visar siffror som myndigheten tagit fram åt Sveriges Radio P4 Östergötland.

Av dem har 70 bytt jobb och 25 gått i pension. Ytterligare elva åklagare är tjänstlediga för att pröva andra jobb. Under ett normalår slutar cirka 40 medarbetare.

Johan Nilsson arbetade som åklagare i nio år, i Norrköping och i Malmö. Idag är han jurist på Transportstyrelsen. Han berättar om främsta orsaken till arbetsbytet: 

 – En stor del var arbetsbelastningen, som är tuff. Man jobbar inte bara de 40 timmarna, 54-50 är inte ovanligt snarare regel och under perioder ännu mer, 55-60 kanske, säger han.

Situationen blev värre med åren, i takt med att han fick mer avancerade mål och att brotten blivit mer komplicerade:

– Man biter gärna ihop, kavlar upp ärmarna och jobbare lite hårdare. Det är klart, det var påfrestande. Det påverkar humör och familjeliv och möjligheter till avslappning, säger Johan Nilsson.

De senaste åren har polisen i landet fått betydligt mer pengar - men inte åklagarmyndigheten. Och när polisens nu börjar utreda fler brott igen så ökar också åklagarnas arbetsbörda eftersom de leder polisens brottsutredningar.

Och i år ökar också avsättningen till pensioner betydlig mer än tidigare prognoser från Statens tjänstepensionsverk, 21 miljoner mer i år.

Enligt myndighetens eget budgetunderlag som regeringen fick tidigare i år behövs närmare 180 miljoner kronor mer fram till 2021 annars måste cirka 100 åklagarna att sägas upp för att klara budget.

Chefsåklagare Torsten Angervåg igen: 
 
– Vi riskerar att bli en flaskhals om inte vi får ökade anslag. Det som polisen levererar måste ju tas om hand, säger han.