Kommunalråden Eva Andersson och Mattias Ottosson var några bland dem som tog första spadtaget till Ingelsta handelscentrum. Foto Pelle Zettersten

Första spadtaget för Ingelsta handelscentrum

Ett av Sveriges största byggprojekt inleddes idag i Ingelsta i Norrköping. Köpcentrumet med butiker som Bauhaus, Willys och Jula kommer när det står klart att ge jobb åt 180 personer. Totalt kommer investeringen att kosta 400 miljoner kronor. Men den utökade handelsverksamheten utanför Norrköping får kritik från länsstyrelsen som anser att kommunen mer noggrant borde se över vilka miljöeffekter den ökade trafiken till och från köpcentrumen kan ge.

Men den ökade utbyggnaden av butiker runt Norrköping kommer med stor sannolikhet öka trafiken, något som går stick i stäv mot kommunens ambition att minska koldioxidutsläppen. Länsstyrelsen har också vid ett flertal tillfällen påpekat att kommunen borde göra mer omfattande utredningar för att se hur utsläppen av hälsovådliga ämnen kan påverka kommuninvånarna innan nya byggprojekt startas. 

Kommunalrådet Eva Andersson medger att trafiken kommer att öka men tror att det bara är tillfälligtvis, ändå visar kommunens egen miljöredovisning att trafiken ökar totalt sätt i Norrköping, men att den skulle öka till följd av just detta bygge tror inte Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".