Montage biblioteket/ Matte Liegnell med sin satirtavla
1 av 2
Konstnären Matte Liegnells satiriska tavla får inte hänga på Kisa bibliotek Foto: Sveriges Radio och Maria Lindgren
Bibliotekschef Thomas Eriksson i Kinda kommun.
2 av 2
Bibliotekschef Thomas Eriksson i Kinda kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Kritiserad tavla låstes in på bibliotek

1:59 min

I Kisa har en tavla väckt upprörda känslor. Kommunledningen godkände inte tavlan men bibliotekets chef vägrade ta ner den.

Bibliotekschef Thomas Ericsson fick order om att ta ner tavlan, vilket han inte gjorde. Han berättar vad som hände.

– Matte Liegnell, lokal konstnär, har ju tolkat debatten som var kring kaféet på Kindagård i våras. Och så var han och presenterade tavlan på torget här för ett par veckor sedan.

Matte Liegnell ville gärna ha tavlan upphängd till allmän beskådan och den placerades i ett sammanträdesrum på biblioteket.

Kort därefter blev bibliotekschef Thomas Ericsson ombedd av Kindas kommunchef att ta ner tavlan som kommenterar ett politiskt beslut i kommunen. Men Thomas Ericsson vägrade.

– Biblioteket ska ju vara en plats för fri åsiktsbildning och främja yttrandefrihet och sådant så jag tyckte ändå att den skulle hänga kvar så att Kindaborna kunde få ta del av Mattes tolkning av den här debatten, säger han.

Enligt uppgift till nyheterna ska en kommunal tjänsteman som avbildas på tavlan ha tagit illa vid sig av målningen - något som en annan källa förnekar.

Även Kinda kommuns personalchef ville att tavlan skulle tas ner och Thomas Eriksson beordrades att plocka bort den. Det blev en annan lösning. Tavlan låstes in där den hängde.

– Matte skulle komma och hämta den när valet var slut och då så ja -stängde vi till sammanträdesrummet. För själv ville jag inte gå in och ta ner tavlan. Den här tavlan är ju ett sätt att ta del av en diskussion som har förts i samhället, säger Thomas Ericsson.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) säger till Sveriges Radio att den bedömning han gjort som politiker är att kommunen inte ska ha politisk propaganda i sina lokaler under valperioden.

Hans Måhagen understryker att det principiellt är oacceptabelt att hänga ut en kommunal tjänsteman men att den frågan är ett arbetsmiljöproblem som går utanför hans ansvarsområde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".