Linköpings kommun vill ha 6 kronor per sida även för digitala handlingar som skickas ut.
Linköpings kommun vill ha 6 kronor per sida även för digitala handlingar som skickas ut. Foto: Anders Wiklund/TT

Strid om priset på allmänna handlingar

2:04 min

Linköpings kommuns nya avgifter för att lämna ut handlingar till allmänheten ska nu snart upp i förvaltningsrätten. Flera har reagerat över avgiftsnivåerna.

I mars beslutade ett enigt kommunfullmäktige i Linköping om nya avgifter för att lämna ut allmänna handlingar, det vill säga kommunala skrivelser som vem som helst kan ta del av. De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 60 kronor och därefter kostar det 6 kronor per sida. Det gäller både papperskopior och digitala handlingar.

Tio personer har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Det är framför allt avgiften för digitala handlingar som de tycker är för hög. En av dem är Inger Borg i Linköping.

– Risken är att man avstår från att beställa handlingarna, och därigenom har man inte full insyn i kommunal verksamhet, säger hon.

För statliga myndigheter finns en fastslagen avgiftsnivå för papperskopior. De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor och därefter kostar det 2 kronor per sida. Det är också en nivå Norrköpings kommun lagt sig på både för papperskopior och digitala handlingar. Per Hagström, journalist och jurist, som driver organisationen Utgivarnas sajt allmän handling, säger så här om Linköpings kommuns avgiftsnivå.

– Jag reagerade och tycker att det låter högt. Just det här att man räknar på samma sätt när det gäller papper och elektroniska handlingar. Det finns vissa som räknar ut avgiften för digitala handlingar beroende på hur lång tid det tar, och det kanske är ett mer rättvisande sätt att beräkna avgiften på. 

Helena Balthammar, socialdemokrat och ordförande i kommunfullmäktige i Linköping, tycker att kommunens avgiftsnivå är rimlig och är satt för att täcka de kostnader kommunen har.

– Vi vill självklart hjälpa till att dela ut allmänna handlingar och då behöver vi göra en uppdatering av taxan. Därför har vi samma avgift för elektroniska kopior och i pappersform. Är det så att man är på plats och vill läsa handlingen är det ingen kostnad för det, utan det är när man vill ha den utlämnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista