Norrköping

Kommunen kallas till samtal efter brister inom omsorgen

2:14 min

Avföring fasttorkad i rumpan och bortglömda matleveranser.
Efter flera anmälningar om brister inom vård och omsorg har IVO kallat kommunen till möte.

Hittills i år har inspektionen för vård och omsorg, IVO handlagt ett 20-tal ärenden som visar på brister inom hemtjänst, hemsjukvård och verksamhet för personer med funktionsnedsättning i Norrköpings kommun.

– Det handlar om allvarlighetsgraden men också att vi har funnit brister på flera områden, säger Lena Karp, enhetschef på Inspektion för vård och omsorg.

Bland annat har de här anmälningar kommit in till IVO:

"Hemtjänsten har missat att inhandla matvaror och leverera matlådor. Min pappa har fått leva på kaffe, mackor och vatten. Han har ätit gamla matlådor vilket har gett honom diarré och gjort honom uttorkad och svag."

"Brukaren ramlade i sin bostad på natten och larmade på hjälp vid flera tillfällen men personalen tyckte att brukaren verkade förvirrad och agerade inte och hen blev liggande på golvet i minst 10 timmar innan en anhörig hittade brukaren livlös och efteråt visade det sig att det var en stroke"

"Min anhörige luktade avföring och hade svårt att sätta sig. Vi märke av kroppsspråket att han led av att sitta. När vi skulle byta om på
honom såg vi att han hade en stor torr klump med avföring som satt fast i rumpan. Den måste ha suttit där i ett bra tag."

Att Inspektionen för vård och omsorg nu väljer att göra en övergripande tillsyn beror på att man ser extra allvarligt på att samma bild går igen i flera anmälningar med brister inom bland annat kompetens, bemanning, dokumentation och information.

Lena Karp säger att kommunen har påbörjat ett arbete för att komma åt problemen men IVO ser det ändå nödvändigt att träffa kommunens representanter för att få svar på hur arbetet ska fortsätta framöver.

–Vi ska presentera vad vi har sett och höra om de delar problembilden och vad de har för avsikter att göra åt det som brister, säger Lena Karp.

Mötet äger rum i mitten av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista