8 000 ungdomar i Norrköping svarar på webbenkät

Norrköping är den enda kommunen i länet som är med i en nationell webbenkät för ungdomar. Skolelever och slumpvis utvalda ungdomar ska svara på frågor som blir ett underlag för att på sikt utveckla ungdomspolitiken.

Bakom enkäten står Ungdomsstyrelsen som har i uppdrag av regeringen att utveckla den kommunala politiken för ungdomar.

43 kommuner i landet är med och i Norrköping ska 6000 skolelever och 2000 slumpvis utvalda 19 till 25 -åringar få svara på enkäten. Enkäten är i tre delar: en för årskurs 7 och 9, en för gymnasiets första och sista år samt en för de som tas ut slumpvis.

Svarar på skoltid
Ämnesorådena är skola, fritid, trygghet och hälsa, arbete, framtid och politik samt inflytande. De som går i årskurs åtta och andra året på gymnasiet deltar i andra kommunala enkäter, som exempelvis drogvaneundersökning.

Förväntningarna är att mellan 80 och 90 procent ska svara på de detaljerade frågorna. Tanken är att eleverna ska få möjlighet att delta i undersökningen under skoltid och det gäller både kommunala skolor och friskolor.

Kommunen ska sedan använda underlaget i det kommunala arbetet.

Inget krav på politiskt engagemang
- Redan idag finns det möjligheter att göra sin röst hörd som ung Norrköpingsbo genom de politiska ungdomsförbunden, genom att skicka in medborgarförslag och via gymnsienämnden där ungdomsrepresentanter sitter med, men nu behöver inte ungdomarna redan vara engagerade för att visa vad de tycker, säger Det kommunalrådet Li Teske (s) som har ansvar för ungdomsfrågorna i kommunen.

Li Teske säger att hon kommer att ta med sig vad ungdomarna tycker i sitt politiska arbete och att det ska ske i en dialog med de unga invånarna i Norrköping.

På Ungdomsstyrelsens hemsida finns enkäterna och den 1 april räknar kommunen med att ha sammanställt en rapport över vad alla svarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".