Orosanmälningarna ökar i Norrköping

1:58 min

Sedan 2015 har antalet orosanmälningar socialtjänsten gällande barn ökat med ungefär 10 procent i Norrköping. Det behöver dock inte betyda att fler barn far illa idag.

2015 gjordes det 3560 orosanmälningar, 2017 hade den siffran stigit till 3944 och det ser ut att fortsätta att öka under 2018.

Norrköping är inte unikt med trenden att anmälningar ökar. Resten av Sverige ser samma ökning.

Varför det ökar är svårt att säga exakt, men det kan delvis bero på att omgivningen och lärare är bättre på att anmäla.

– Vi kanske anmäler något mer idag. Vi tittar på många fler faktorer än vad man gjorde förut kanske, säger Karin Fogelberg, samordnande kurator för Norrköpings kommun.

Förutom att det finns en bättre medvetenhet om psykosociala problem så finns det också fler skolkuratorer i Norrköpings kommun än för några år sedan, vilket också kan påverka anmälningsgraden. 

Bland de anmälningskategorier som ökat mest finns missbruk hos den vuxna, vanvård och våld inom familjen. Psykiskt ohälsa bland unga har också ökat.

Även om ökningen av orosanmälningar i sig inte är en bra sak, så ser kommunen gärna att folk ska fortsätta att ha ögonen öppna och anmäla. 

– Man ska inte akta sig för att göra en orosanmälan, det är barnen vi måste se. Jag tycker att det är bra att vi får in orosanmälningar, säger Åsa Karlsson, verksamhetschef på socialkontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista