Hästhagar ska mockas - för klimatets skull

1:47 min

Nu ska hästägare utbildas för att minska miljöpåverkan från sina djur. Hästnäringens omfattning gör att den också är viktig att jobba med, tycker politiker i Linköping.

– Vi har ju ganska många hästar i Östergötland - över 15 000. De bidrar ju till övergödningen av vatten och våra vatten mår ganska dåligt så vi måste jobba brett på alla fronter, säger Gunnar Gustafsson(MP) som är ordförande i Linköpings bygg- och miljönämnd.

Hittills har kommunen bjudit in hästägare med näringsverksamhet, som ridskolor, till information och utbildning. Framöver ska även privata hästägare kontaktas.

Om alla kan hjälpas åt så är det klart att det kommer att göra skillnad.

Det är graden av fosfor och kväve i vattnen som är bekymret, säger Gunnar Gustafsson.

– I hästgödsel är det mycket fosfor som kommer ut och det gör ju att det växer igen. I Linköping har vi nästan inga vatten som är av god kvalitet.

Nu startar ni med hästägarna - vad kan de göra?

– Flytta hagarna lite grann så de inte gränsar direkt till diken eller bäckar. Till exempel utfodringsplatser - flytta runt dem lite så inte marken blir nedtrampad. Och rasthagar som är ganska små är det bra om man mockar.

Är inte kobesättningar en större bov?

– Nej, lantbruken är ju oftast mycket större, och de har ju regelbunden tillsyn av miljökontoret.

Mia Eriksson är ridskolechef på Heda ridklubb nära sjön Roxen utanför Linköping.

Vad säger du om det här med att hästägare nu ska hjälpa kommunen att få bättre vatten?

– Ja, jag tycker ju att alla ska hjälpas åt så jag tycker det är helt korrekt. Jag tänker att om lantbrukare och hästägare och alla kan hjälpas åt så är det klart att det kommer att göra skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista