Minoritet inget hinder för budgeten

1:40 min

Efter valet ser många kommuner i Östergötland ut att få ett minoritetsstyre. Men de kan ändå få igenom sina budgetar, enligt statsvetare.

– Om man har partier från båda blocken med i minoriteten, så har man splittrat oppositionen både till vänster och till höger och det skulle förutsätta i så fall att Vänsterpartiet går samman med Sverigedemokraterna för att fälla den styrande minoritetens budget.

– I praktiken tror jag inte det är speciellt troligt, säger statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet.

Linköping, Norrköping, Motala, Finspång Boxholm och Regionen ser alla ut att gå mot minoritetsstyren kommande mandatperiod. Men även om det kanske inte skulle bli några större hinder att få igenom budgeten, så kan det ändå finnas en del problem med minoritetsstyre.

– Störst risk för att det blir problem, det är om det kommer upp något under mandatperioden där man måste fatta ett tufft och svårt beslut kring någonting, då är det inte säkert att man får med sig oppositionen att ställa upp på något som är impopulärt, säger Johan Wänström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista