Gift upptäckt nära Stångån men ingen fara för dricksvattnet

1:07 min

Att höga halter av tungmetallet och det giftiga ämnet PFOS har upptäcks nära Stångån i Linköping påverkar inte det kommunala dricksvattnet. Men den som har en egen brunn och tar dricksvatten från Stångån bör ändå kontrollera vattnet.

Höga halter av ämnet PFOS har återigen upptäckts i området vid gamla brandstationen i Linköping. Det skriver Corren.

Förra våren rapporterade P4 Östergötland om att ämnet som bland annats använts i släckskum upptäcktes i området i samband med husbygget på den gamla brandstationstomten.

PFOS misstänks bland annat kunna ge leverskador och cancer och förbjöds för tio år sen men är extremt svårnedbrytbart.

I förberedelserna för den nya Brunnsparken mellan Stångån och de nya husen, har man återigen upptäckt kemikalien.

– Bor man nära en brandövningsplats eller en deponi så tycker jag att man ska kontrollera sitt dricksvatten. Vi har ju många brandövningsplatser just kring Linköping, men det finns ju också runt om i Östergötland, säger Helen Ek-Henning, utredare på miljöanalysfunktionen på länsstyrelsen i Östergötland. 

För dem som bor i närheten av en brandövningsplats finns det nämligen alltid en risk att det spridits PFOS till dricksvattnet, säger hon.

Men hon tycker inte att man ska vara orolig över det kommunala dricksvattnet i Linköping. 

– Det finns flera källor till PFOS i Stångåns avrinningsområde, men vi har gjort undersökningar och vi har bara hittat spårhalter. Väldigt låga halter, säger Helen Ek-Henning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista