Privata vårdförsäkringar ökar explosionsartat

2:03 min

År 2000 hade 100 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. 2017 var siffran nästan 640 000.

Det visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring. En anledning till den kraftiga ökningen kan vara alla långa vårdköer inom den offentliga vården.

En av dem som tecknat en privat vårdförsäkring är Jan Gustavsson som driver ett mindre företag i trävarubranschen i Boxholm. Han har lidit av åderbråck i en fot i 15 år. Men just den typ av åderbråck som han har är inget som den offentliga vården opererar.

– Om du tänker dig att du har en fot som är väldigt tung och kliar och uppsvullen när man har jobbar en sju, åtta timmar då får man ju väldiga besvär med den. Det är besvärande att ha det på det viset, säger Jan Gustavsson.

Men för 2,5 år sedan tecknade Jan Gustavsson en privat sjukvårdsförsäkring och när besvären blev värre tog han kontakt med försäkringsbolaget för då gick det snabbt.

– Från det att jag ringde tog det en vecka innan jag var färdigbehandlad, säger Jan Gustavsson.

Och hur känns det idag?

– Det är kanon. Det är så bra att man inte tror att det är sant. Det är som att man fått ett nytt ben.

Ett sätt att förstå att så många som 640 000 svenskar, antingen genom sin arbetsgivare, via facket eller på egen hand, tecknat en privat sjukvårdsförsäkring skulle kunna vara att många inte litar på att de ska få den vård de behöver eller att de ska få den inom rimlig tid. Och det socialdemokratiska regionrådet i Östergötland, Kaisa Karro, håller delvis med, men tycker inte att privata sjukvårdsförsäkringar är svaret på frågan.

– Jag tror inte lösningen är att vi har ännu mera av privata sjukvårdsförsäkringslösningar utan lösningen på svensk hälso- och sjukvård är ju snarare att vi behöver göra fler investeringar i sjukvården, mer personal i sjukvården, att vi behöver satsa mer på vår generella välfärd, säger regionrådet Kaisa Karro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista