Gravar på Mjölby kyrkogård.
1 av 3
Gravar på Mjölby kyrkogård. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Roland Larsson är kyrkogårdsarbetare och vaktmästare vid Mjölby kyrkogård.
2 av 3
Roland Larsson är vaktmästare vid Mjölby kyrkogård. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Stefan Weinerhall är områdesansvarig på Mjölby och Väderstads kyrkogårdar.
3 av 3
Stefan Weinerhall, områdesansvarig på Mjölby och Väderstads kyrkogårdar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Svenska kyrkan: Var försiktig på kyrkogården

2:06 min

Från Svenska kyrkan uppmanar man kyrkogårdsbesökare att vara extra försiktiga kring gravstenarna nu till Allhelgonahelgen.

Nyligen välte en gravsten över ett barn i Västergötland och en dödsolycka skedde år 2011. 

– Man ska vara lite försiktig när man går in på kyrkogården och går runt där. Inte luta sig mot olika monument - nej det bör man inte göra, säger kyrkogårdskonsulent Christer Pettersson på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Efter dödsolyckan växlade Svenska kyrkan upp arbetet på sina kyrkogårdar för att kontrollera alla gravstenar, staga upp dåligt förankrade stenar och underrätta de gravrättsinnehavare som måste åtgärda sin sten.

På många håll är man klar med den genomgången. Men en del mindre församlingar men små resurser kan ha arbete kvar, säger Christer Pettersson.

– Vi försöker i alla fall så gott vi kan hamra in budskapet så att alla församlingar i landet gör det här. Det har ju ändå nu gått sju år sedan  dödsolyckan, så jag vill påstå att alla vet om detta.

På Mjölby kyrkogård finns omkring 2 000 stående gravstenar. Alla är kontrollerade och vid behov tillfälligt uppstadgade. Men Roland Larsson som är vaktmästare vid kyrkogården anser att säkerheten ändå inte kan garanteras.

– Utan att veta exakt säkert så tror jag kanske inte alla är hundra säkra.

Stefan Weinehall är områdesansvarig på Mjölby och Väderstad kyrkogårdar och han säger att det inte är någon stor utmaning att förankra en stående gravsten säkert.

– Nej, det är inte så svårt egentligen. Men många gravstenar sattes ju upp när vi inte hade det här regelverket. 

Nu säger man från kyrkans arbetsgivarorganisation att man ska vara uppmärksam och röra sig försiktigt på kyrkogårdar.

– Ja, det får man hålla med om, säger Stefan Weinehall.

– Det är större chans att du får en gren i huvudet när du går på kyrkogården. Men det är klart att börjar du klättra på en gravsten vilket inte är bra vare sig ur säkerhetssynpunkt eller ur det etiska perspektivet så - det är ju inte helt riskfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".