Skolbarn i Kisa har en farlig väg till skolan.
Skolbarn i Kisa har en farlig väg till skolan. Foto: Tahir Yousef /Sveriges Radio

"Busslinjerna är främst till för pendlarna"

1:43 min

Östgötatrafikens argument till tidigare beslut av avslå Kisa kommuns förslag på att låta skolelever gå av bussen vid skolan istället för vid stationen, är att de regionala busslinjerna (39 och 540) främst är till för pendlarna.

För att elever som tar sig till Värgårdsskolan i Kisa med buss ska slippa korsa hårt trafikerade vägar samt en järnvägsövergång, vill kommunen att Östgötatrafiken en gång på morgonen och en gång på eftermiddag släpper av och hämtar barnen vid skolan, istället för vid stationen. Kommunen har tidigare fått avslag i den frågan.

– Argumentet för det beslutet är att de här linjerna är regionala och främst till för att vara attraktiva för de som åker mellan tätorterna. För att vara det ska de vara raka, snabba och täta, och att då lägga till fler hållplatser kan istället motverka ett ökat resande, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista