Innerörat på ett marsvin
Innerörat på ett marsvin. Foto: Thor Balkhed/LiU

Ny forskning kan hjälpa hörselskadade

1:42 min

Forskare från Linköpings universitet har tillsammans med internationella kollegor kommit fram till hur innerörat tar emot och tolkar talljud.

När det kommer ljud till örat så skickar innerörat små kodade elektriska signaler till hjärnan som sedan avkodar dem för att vi ska höra ljud.

Nu har forskarna kommit fram till att talljud skapar en annan sorts elektriska signaler i innerörat än annat ljud.

Det finns förhoppningar om att den nya upptäckten ska göra det enklare att diagnostisera olika hörselproblem i framtiden.   

– Om man bättre kan ta reda på vad som har gått snett i innerörat så blir det också lättare att komma fram till behandlingar som fungerar bättre för den enskilde patienten, säger Anders Fridberger, forskare på LIU.

Forskarna har studerat innerörat på marsvin och råttor. De har också fäst små elektroder i hörselgången och i hörselsnäckan på patienter som opererades.

På det sättet har forskarna kunnat se hur talljud tas emot och tolkas av innerörat.

Anders Fridberger, som är en av forskningsartikelns två huvudförfattare, är mycket nöjd med studien.

– Det är alltid en fantastiskt känsla när man upptäcker något som ingen riktigt har sett tidigare, säger Anders Fridberger.

Studien har genomförts tillsammans med forskare från Danmark, USA, England och Indien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".