Riksväg 34 Kisa
Farlig väg för skolbarnen säger kommunen Foto: Tahir Yousef /Sveriges Radio

Trafikverket vill inte sänka hastigheten vid farlig vägövergång

1:46 min

Trafikverkets uppgift är att se till att trafiken genom Kisa flyter på ett bra sätt, och vill därför inte gå kommunen till mötes och sänka hastigheten förbi Värgårdsskolan, en väg som idag är osäker för barnen.

P4 Östergötland har tidigare berättat om den farliga gångväg som många barn i Kisa behöver ta till Värgårdsskolan. Gunvor Karlsson är mormor till tre barn och hon är orolig.

– Det är en ständig oro det här att bilisterna inte tar hänsyn till att det är ett övergångsställe och att det kan komma ett barn rakt ut på gatan. Det är med livet som insats känner jag, säger Gunvor Karlsson

Kinda kommun vill att hastigheten ska sänkas från 40 till 30 kilomter i timmen. Men det tycker inte Trafikverket som menar att det skulle påverka trafiken.

– Då missar vi möjligheten till framkomlighet, vi får in för mycket sänkningar som är svåra att efterlevas om vi inte tar in massa fysiska åtgärder i form av gupp eller liknande, vilket orsakar vibrationer, accelerationer och högra koldioxidutsläpp från de tunga fordonen, säger Peter Linnskog, samhällsplanerare Trafikverket.

Trafikverket menar att när den förbifart som ska gå förbi Kisa byggs i framtiden så kan hastigheten komma att sänkas. I nuläget är de inte klart när den ska byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista