Roger Sandström (C), Lars Stjernkvist (S), Reidar Svedal (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD).
Roger Sandström (C), Lars Stjernkvist (S), Reidar Svedal (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD). Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio

Kvartetten oroas inte över en opposition i majoritet

1:57 min

– Det är väldigt osannolikt att alla från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna skulle vara överens om en gemensam budget, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Skulle det inträffa är det mer sensationellt än att Lasse Stjernkvist och Eva-Britt Sjöberg (KD) avgår från kommunledningen, tillägger han.

I Norrköping fortsätter den så kallade kvartetten att styra kommunen; Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men trots att de är i minoritet mot oppositionen är de säkra på att de kommer att få igenom sin budget. 

– Vi är vid gott mod när det gäller det, för vi har svårt att se att oppositionen skulle ha ett samlat budgetförslag, säger Eva-Britt Sjöström. 

När kvartetten på fredagen presenterade sina satsningar för mandatperioden var det skolan och integrationen som prioriterades.

Nytt är att de inför ett så kallat utgiftstak:

– Vi vara väldigt noga med att vi verkligen har resurser till det som är allra viktigast, till exempel skolan, men vi gör också det här för att vi har ett nytt parlamentariskt läge där oppositionen som faktiskt har majoritet, skulle kunna enas om en del kostnadsökningar, säger Lars Stjernkvist.

Genom utgiftstaket måste de som enas kring kostnadsökningar också ta ansvar för finansieringen, menar han.

Hör mer från kvartetten i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista