Norrköping

Ett 30-tal åtalas för högskolefusk

0:29 min

Totalt ett 30-tal personer åtalas för inblandning i det organiserade fusket med högskoleprovet.

Det var vid högskoleprovet i våras som Ekobrottsmyndigheten och polisen gjorde ett tillslag vid flera platser i Sverige, däribland i en lägenhet i Norrköping som beskrivits som "sambandscentralen".

Flera personer från Norrköping greps, misstänkta för att ha organiserat ett omfattande fusk med högskoleprovet i samarbete med ett nationellt nätverk. Personer ska ha kunnat köpa toppresultat på provet och miljonbelopp har omsatts.

Vid tillslaget beslagtog man teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor, som använts för att avslöja de rätta svaren.

Nu väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot de personer som misstänks ha varit inblandade i härvan. Totalt handlar det om ett 30-tal personer, men fem huvudmisstänkta.

Två av de huvudåtalade är bröder och kommer från Norrköping. De ska ha gjort sig skyldiga till medhjälp till osann försäkran genom att förse deltagare i provet med svar på frågor via teknisk utrustning.

Två kvinnor åtalas för grovt penningtvättningsbrott, då de ska ha hämtat upp stora summor pengar i förvaringsboxar på olika platser i Sverige, däribland i Malmö, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Lund.