pappaledighet.
Att vi delar mer på hushållssysslorna gör att färre har tid att engagera sig politiskt, tror statsvetaren Johan Wänström. Foto: Isabell Höjman/TT
Östergötland

Statsvetaren: Jämställdhet bidrar till färre politiker

1:32 min

Att det är svårt att få ihop livspusslet med ett politiskt engagemang, det tror statsvetaren Johan Wänström är en av de främsta orsakerna till att allt färre engagerar sig politiskt.

Och att det det finns mindre tid för politik på vår fritid tror han dels beror på vi lever mer jämställt:

– Om vi går tillbaka 40 - 50 år i tiden så var det framför allt män som engagerade sig politiskt. Vi levde i ett väldigt ojämställt samhälle. Kvinnorna var hemma stora delar av tiden och tog hand om barn och familj, säger Johan Wänström.

Detta gjorde att männen kunde gå direkt från ett heltidsjobb till föreningsliv eller politiskt till sitt politiska uppdrag. 


"Arbetsuppgifterna är kvar"

Men det dalande engagemanget för politik tror Johan Wänström också beror på de allt mer individualiserade arbetsförhållandena. Medan vi förr arbetade mer i lag och därför lättare kunde smita ifrån på ett politiskt möte och låta kollegorna täcka upp, är det mycket svårare i dag.

– Om vi går ifrån vårt arbete för ett politiskt möte idag, vilket vi har rätt till, så är arbetsuppgifterna ofta kvar när vi kommer tillbaka, säger Johan Wänström. 

Han menar att det är viktigt att vi hittar nya former för att kombinera jobb, familj och politiskt engagemang, då vårt demokratiska system bygger på det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista