högskoleprov
Foto: Henrik Montgomery/TT
Linköping

Många unga bland de fuskåtalade

1:53 min

Bland de som nu står åtalade misstänkta för fusk på Högskoleprovet finns 23 personer. De flesta är mycket unga, och några av dem studerar idag på högskolan.

De flesta som nu åtalas för att ha fuskat på högskoleprovet säger enligt polisens förundersökning i förhör att de gjorde det för att de ville komma in på en högskoleutbildning.

Vissa av de som misstänks för fusk studerar nu. En läser till tandläkare, en annan till jurist, ytterligare en till biomedicinsk analytiker. En av de misstänkta ville få poäng nog för att flytta över till svensk läkarutbildning, efter att ha påbörjat sina läkarstudier i Polen. I förhören uppger hon:

– Om det går bra kan man bli förflyttad till studier i Sverige, lättare att få AT-tjänst efter studier i Sverige.

Alla de misstänkta fuskarna är unga, eller mycket unga. De flesta är födda på 1990-talet, ett par av dem på 1980-talet. Flera av dem nekar till brott, och en del säger att de har köpt fuskutrustningen men inte använt den. Några erkänner, men vill att brottet inte ska betraktas som grovt utan av normalgraden. Advokat Mats Flodén företräder en av dem:

– Hon erkänner att hon har fuskat vid Högskoleprovet och att hon också har gjort sig skyldig till brottet osann försäkran genom att hon undertecknat och försäkrat att hon inte ska fuska.
 
Flera av de misstänkta uppger i förundersökningen att det har gått dåligt i gymnasiet, ibland på grund av personliga problem. Ett par säger att de inte har förstått att det de gjorde var olagligt.

– På företagets hemsida stod det att alla skulle ha rätt till att använda utrustningen och komma in på den högskola som man önskar, det var inget fel i det hävdade företaget, säger en av de misstänkta i förhör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista