Skolmat
Östergötland

Barn får specialkost i onödan

1:16 min

I en studie uppgav 15 procent att de var allergiska mot baslivsmedel. Men bara hos en halv procent kunde man påvisa en faktisk allergi.

Allt fler barn får specialkost på grund av allergier eller överkänslighet. Men allergier hos barn växer ofta bort med åren. I en studie i Norrbotten visade det sig att många av de barn som deltog i undersökningen undvek baslivsmedel som mjölk, ägg eller vete, trots att de faktiskt inte hade någon allergi eller överkänslighet. 

Att undvika baslivsmedel kan ge konsekvenser för barnen, om livsmedlen inte ersätts med något annat. Det berättar Anna Winberg, överläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. 

 – Det kan ge konsekvenser för barnets växande, för kvaliteten på benstruktur när de växer mycket i tonåren, men också för det sociala livet, förhållandet till mat och vad man vågar göra, säger Anna Winberg.

Hör Anna Winberg berätta mer om studien i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista