Östergötland

Säpo: Säkerheten tas inte på allvar

1:39 min

– Säkerhetsskyddet är ett viktigt jobb som många myndigheter behöver göra, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare säkerhetspolisen.

Ritningar över flera svenska polishus finns tillgängliga på en upphandlingssajt. Och vissa av dessa ritningar innehåller känslig information.

Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid säkerhetspolisen, säger att att hotbilden mot Sverige ser annorlunda ut idag än för bara några år sedan och att vissa myndigheter behöver tänka mer på sin säkerhet:

– Vi kan se att det fungerar bra bland myndigheter som är vana att jobba med säkerhetskänslig information. Men att det även finns brister, till exempel att man inte tar säkerhetskulturen på tillräckligt stort allvar i organisationen.

Hör hela intervjun med säkerhetspolisen i klippet!

Det kan handla om att myndigheten inte har gjort en säkerhetsanalys, det vill säga att de inte har tagit reda på vad som är mest skyddsvärt i den egna verksamheten, eller att de har utkontrakterat tjänster utan att riktigt veta vad det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista