Linköping

Fackeltåget fick Bo-Inge att agera

1:52 min

Flera av dem som engagerat sig för Boxholms ost bor inte själva i kommunen. Som Bo-Inge Holmberg i Linköping.

Efter protestmarschen i Boxholm överklagade han Arlas rätt till ostens varumärke om tillverkningen flyttas till Östersund.

– Jag såg ju deras fackeltåg och tycket att de måste ta till lite skarpare åtgärder, säger han. 

Bo-Inge Holmberg är pensionerad civilekonom och har under åren sysslat en del med juridiska frågor. Han tycker att argumenten är starka för att osten ska fortsätta produceras i Boxholm

– Det vore ju väldigt märkligt och Patent- och marknadsdomstolen skulle kunna komma till något annat resultat än att Boxholms ost ska tillverkas i Boxholm.

Bo-Inge Holmberg bor inte i Boxholm själv och det är fler av dem som engagerat sig mycket för Boxholms ost som inte heller bor där. Som förre ministern Sven-Otto Littorin, uppvuxen utanför Skänninge i Mjölby kommun. Han menar att frågan inte enbart handlar om ett smörgåspålägg.

– Utan det är något mycket större. Jag tror inte de tänkte på vilket motstånd det skulle bli, säger han.

Men det är ju bönderna själva, som äger Arla, som beslutat det här?

– Det gör inte saken bättre.

När Sven-Otto Littorin skrev på sociala medier om att "skramla ihop till ett nytt Bondetåg" så nappade Peter Trygg som bor i Vikingstad utanför Linköping på idén. Han tog initiativet till ostmarschen i Boxholm som i slutet av oktober samlade flera hundra personer.

– Små kommuner som vi har i Östergötland måste ha en bärighet och näring lokalt för att finnas kvar. Jag kände att där fick jag en input av Sven-Otto Littorin och det triggade igång mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista