Norrköping

De gick på krogen för skattepengar

2:07 min

Öl, vin och sprit. Det lät Magnus Nilsson, tidigare vd för det kommunala eventbolaget Upplev Norrköping, skattebetalarna bekosta. Det visar P4 Östergötlands granskning.

Reidar Svedahl, kommunalråd för Liberalerna och styrelseordförande i Upplev Norrköping, var en av dem som lät sig bjudas.

I dag medger han att det var fel:

– Vi gjorde ett fel den gången, säger Reidar Svedahl.

När eventbolaget Upplev Norrköping gjorde studiebesök på Amsterdam Light festival i januari förra året betalade dåvarande vd:n Magnus Nilsson interna krognotor med kommunens kontokort.

Dessutom kvitterade han även ut måltidsersättning i sitt traktamente, eftersom han inte tog upp att han redan fått maten betald med kontokortet. Det visar P4 Östergötlands granskning. 

Hur kom det sig att ni lät skattebetalarna betala er alkohol?

– Det var ett beslut vi tog då som vi tyckte var helt okej, säger Magnus Nilsson.

Vid middagarna deltog Reidar Svedahl, styrelseordförande i Upplev Norrköping samt en anställd. Tillsammans åt de mat och drack öl, vin och likör för närmare 2 500 kronor. Drygt en fjärdedel av summan var alkohol.

Detta trots att alkohol i normalfallet inte ska betalas med skattepengar vid intern representation. Det står i kommunens riktlinjer för kommunens representation, som partierna ställt sig bakom.

– Ja, jag har lärt mig det nu, säger Magnus Nilsson. 

Men när du har ett kontokort som du använde på krogen, ville du inte veta vad som gällde?

– Jo, men jag tog för givet att man på en utlandsresa skulle kunna bjuda på någonting. Det var också ett gemensamt beslut med min ordförande.

Ja, för han har attesterat sen?

– Ja.

Eftersom Reidar Svedahl är styrelseordförande så attesterade han Magnus Nilssons krognota. Nu medger han att det var fel:

– Det var väl att vi satt där och var kreativa och hade trevligt, unnade oss det. Det var mitt i våran julsemester. Vi tyckte att vi var värda det, säger Reidar Svedahl: 

I januari i år åkte Upplev Norrköping återigen till Amsterdam. Den här gången betalade de alkoholen själva, enligt Reidar Svedahl:

– Vi tog en öl till maten, men från egen plånbok.

Så det året var ni inte värda det, eller?

– Nej men vi var väl tydligare med att vi var mer eftertänksamma, säger Reidar Svedahl.