Revision
1 av 2
Granskande ögon. Kommunrevisorerna Tommy Svensson och Eva Andersson bredvid stadsrevisor Caroline Nyman. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Revision
2 av 2
Så fungerar revisionen i en kommun. Stadsrevisor Caroline Nyman visar. Foto: Christian Ströberg
Norrköping

Kommunens revisorer: "Vi behöver granska mer"

2:28 min

Krognotor betalda med skattemedel, inköp utan upphandling och diskutabla champagneresor. Turerna har varit många i Norrköpings kommun under hösten. Frågan är varför sådant här inte upptäcks av revisionen?

– Vi kan ju inte granska varenda detalj. Vi är inne på alla områden och tittar. Sen efter vår väsentlighetsbedömning lägger vi mer eller mindre tid på det. Vi kan inte gå in och titta på varje kvitto, säger Tommy Svensson, ordförande för Kommunrevisionen.

Den interna kontrollen består förenklat av flera delar:

Auktoriserade revisorer granskar räkenskaper i kommunens bolag och lämnar en revisionsberättelse. Det görs av kommunens egna revisorer och med hjälp av en utomstående byrå.

Dessutom granskar förtroendevalda politiker i det som heter Kommunrevisionen att verksamheten i nämnder, styrelser och bolag sköts ändamålsenligt och på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt.
Och varje år görs en fördjupad granskning inom vissa områden.

Just i år är fokus på hur lagen om offentlig upphandling fungerar.

Det beslutades om innan det blev känt att eventbolaget Upplev Norrköping gjorde leksaksinköp utan upphandling och att Louis de Geer konsert och kongress inte följt upphandlingslagen när det gäller restaurangverksamheten. Något som Konkurrensverket nu för övrigt också granskar.

– Norrköpings kommun har en stor verksamhet, det finns många bolag med stora verksamheter så man måste alltid göra ett urval i granskningen med olika stickprov, säger Eva Andersson vice ordförande i Kommunrevisionen. 

Med 11 000 anställda i kommunen och en verksamhet som omfattar mer än åtta miljarder skulle det behövas mer resurser till granskning, anser Eva Andersson:

– Vi skulle behöva granska mer i en sådan omfattande verksamhet. Men det är fullmäktige som beslutar om tilldelning av medel.

Men fel och brister kommer alltid att finnas i en stor organisation, säger Tommy Svensson:

– Om vi gör vårt jobb ska vi minska risken för oegentligheter sen att det alltid kommer finnas oegentligheter är en sak. Men ju bättre jobb vi gör desto mindre blir risken för kommunen att bli utnyttjad.

Även om allt inte granskas så gör revision skillnad, anser Caroline Nyman, stadsrevisor, som är chef över kommunens egna auktoriserade revisorer:

– Det har hänt mycket förbättringar i kommunen. Det har skett en utveckling, många nämnder tar till sig av det dem förtroendevalda revisorerna har identifierat och påpekar, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista