Socialdemokraten kommunalrådet Mikael Sanfridsson i Linköping
Socialdemokraten Mikael Sanfridsson kommunalråd i Linköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Linköping

"Vänd er till socialförvaltningen"

1:21 min

Kommunalrådet Mikael Sanfridsson (S) i Linköping vill att de unga som inte har tak över huvudet på natten ska höra av sig till socialförvaltningen.

En del av de ensamkommande ungdomar som får stanna i Sverige medan de går klart gymnasiet, enligt nya gymnasielagen, har ingenstans att bo.

P4 Östergötland har berättat om några av de här ungdomarna, Husseini och Tofan, som ibland måste sova utomhus. 

Mikael Sanfridsson, kommunalråd i Linköping, säger att de här ungdomarna kan söka sig till socialförvaltningen om de är i akut kris.

– Om man är ungdom och tillståndssökande och har fått sitt beslut uppskjutet och har rätt att stanna i landet, då omfattas man av visstidsbegreppet. Är man i akut kris och inte har tak över huvudet för natten så kan man alltid vända sig till socialförvaltningen. 

Mikael Sanfridsson säger också att man hittills inte träffat på någon ungdom som inte har någonstans att sova när man stämt av läget med polis, socialförvaltning och säkerhetsavdelning.  

– Men det kan finnas någon ungdom, precis som ni visar på här i inslaget, och då vill vi gärna att de ska höra av sig till socialförvaltningen så att vi kan få chansen att hjälpa dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista