Åker
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Åker med lite snö på i solljus.
2 av 2
Den odlingsbara marken minskar i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Hus och vägar tränger undan åkrar

1:17 min

Den odlingsbara marken i Östergötland minskar. Orsaken är att det ofta är åkermark som används när det ska byggas nya hus och vägar.

På länsstyrelsen ser man med oro på utvecklingen, och i ett försök att bevara jordbruksmarken inleds nu ett projekt vars syfte är att få kommuner och andra aktörer att välja andra områden att bygga på.

– Det är tyvärr så att det finns inga skarpa verktyg i lagen som hindrar kommuner och statliga verk att ta marken i anspråk. Därför blir det lätt så att man tar första bästa åker och bygger på i stället för att fundera lite djupare på om det finns alternativ, säger Anders Eliasson på länsstyrelsens lantbruksenhet. 

Vad innebär det här? 

– Det här innebär ju att den här marken som egentligen skulle kunna leverera mat och foder och energiprodukter varje år så länge marken finns kvar undandras och blir asfalt eller bebyggelse i stället. 

Hur stort problem anser ni att det här är? 

– Problemet är väldigt allvarligt i och med att det går inte att reparera det här. Marken är så att säga förverkad för all framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista