Årets östgöte

Peter tog upp kampen för den lokala osten

1:34 min

När Arla beslutade sig för att lägga ner mejeriet i Boxholm beslutade sig Peter Trygg för att starta ett upprop för Boxholmsosten.

Nu är han nominerad till P4 Östergötlands utmärkelse Årets östgöte. 

En tid efter att nedläggningsbeslutet kommit startade Peter Trygg från Vikingstad Facebookgruppen Boxholmsostens vänner. Snart rasslade det till och gruppen hade över tusen medlemmar. Det arrangerades en "ostmarsch" i Boxholm och invånarna gick man ur huse för sin ost. 

– Lokalt producerad föda och hållbarhet, det är framtiden. Det är riktigt miljötänk, säger Peter Trygg. 

Just därför uppskattar han den utveckling som skett i Facebookgruppen, där det nu mera inte bara talas ost utan även matproduktion generellt. 

– Sidan började att appellera till att man pratar fiskpinnars resa runt halva jordklotet innan de hamnar på stekpannan hemma. Man lämnade osten lite och började fundera på vad det är vi köper. 

 

 

Fakta Årets östgöte: 

Du röstar genom att ringa på respektive kandidat. Röstningen pågår fram till midnatt 27 december. Vinnaren presenteras fredag 28 december.

Kandidat 1 Peter Trygg, Vikingstad
För att rösta ring 011-495 42 61 

Begravningsentreprenören som blev Ostgeneral och samlade det folkliga motståndet mot nedläggningsplanerna av mejeriet i Boxholm.

Ur nomineringstexten:

”För opinionsbildning och febril aktivitet för att bevara ostproduktionen i Boxholm och för att ha skapat medvetenhet om vikten av lokalproducerade livsmedel. ”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista